Coco Before Chanel filmi stil incelemesi.

 




Bu filmi izledikten sonra insanın hep takım giyinesi gelebilir ki benim öyle oldu.
  Film bir biyografi filmi olsa da kadının ne kadar yaratıcı ve güçlü olabileceğini gösteriyor bize, öyle ki Gabriel Coco Chanel kendini moda dünyasına kabul ettirmiş ilk kadın olarak anılır. Filmde de erkeklere karşı durabilen ve o dönemin kadınları arasında tarzıyla göze çarpan kısacası tabuları yıkan bir kadının hikayesini harika mekan ve kostüm seçimiyle izliyoruz. Filmin konusu moda gibi görünse de aslında değil fakat ben filmdeki Chanel'in imza stillerini incelemek istiyorum hazır da bu sezon ekoseler ve takım elbiseler bu kadar moda olmuşken belki size de ilham olur hem belki de dolaplarımızı karıştırıp değerlendirebilecek eski ceketler pantolonlar buluruz :)
Filmin en dikkat çeken yönü Chanel'in yaşam öyküsünden ziyade mekan ve kostümler! Tabii bir de Audrey Taotou'nun bu role inanılmaz yakışması.
  Gabriel Coco Chanel'in moda anlayışından kısaca bahsedip hemen o harika kıyafetlere geçmek istiyorum. Chanel'in yaşadığı dönemde(19. yy) kadınların kıyafetleri fazlaca gösterişliydi hatta kadınlara süs bebeği muamelesi yapılıyordu desem abartmış olmam. Tüyler, pullar, devasa şapkalar, korseler, kabarık etekler aklınıza abartılı ve rahatsız neler geliyorsa daha bir çok şey... Bu kadar gösterişli kıyafetlerin içinde rahat edebilmek zor değil bence imkansız olsa gerek şu an skinny jean giyince bile fenalıklar basan biri olarak asla katlanamazdım herhalde iyi ki Chanel sadeliğin ve rahatlığın öncüsü olmuş. Chanel tüm bu gösterişli kıyafetlere tepkiliydi ve gösterişten uzak rahat ve hatta erkeksi kıyafetlerle o dönemde özgün tarzıyla dikkat çekmeye başladı tabii iyi anlamda olmayabilir bu dikkat çekme çünkü alışılmışın dışında bir tarzdı tabii kide. Erkeksi kıyafetler demişken o dönemde birlikte olduğu Baron'un kıyafetlerini keserek kendine kıyafetler dikiyordu Chanel. 'Sade' giyinerek şık olabilmenin o dönemde temellerini atıp ikon haline gelmiş Coco Chanel... Kadınlara hareket özgürlüğü tanıyan kıyafetler zamanla moda dünyasında yerini bulmuş.
Erkek binici pantolonları , ekose kalın ceketler, oversize yün kabanlar...
Chanel dönemindeki moda tabularını yıkarak, kadınların kendilerini sıkmadan rahatça hareket edebileceği kıyafetleri tasarlamaya başladı.





En sevdiğim görüntüden başlamak istedim çünkü o kadar zamansız ki bu takım! Eminim ceket giyinmeyi seven herkesin bayılacağı sade, şık ve bir o kadar da cool görüntü. Zaten filmden de görüyoruz ki Chanel önce şapka tasarımıyla başlıyor. Şapka bu görüntünün sanırım en ikonik parçası.













Şu kıyafeti hemen giyseniz asla sırıtmazsınız yine günümüzün trend parçaları bu görünümde mevcut.  Ekose ceketi nasıl giysem diye düşünüyorsanız bu size güzel bir ilham olabilir hemde özgün görünebilirsiniz. Ekose ceketi geçen sene arasak belki bulamazdık ama bu sezon en ucuzundan en pahalısına tüm markalarda ekose ceket bulmak mümkün. Beyaz gömlek zaten hepimizin dolabında var hatta birden fazla bile olabilir.
Birde bu tarz ceketleri anneleriniz dolaplarından(atmadılarsa eğer) edinebilirsiniz çünkü fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla 80ler de Türkiye'de ekose çok fazla kullanılıyormuş.
Buradaki ikonik parça ise erkek binici pantolonu günümüzde taytlar yerini almış olsada Chanel'in imzasını taşıyan kumaş bicini pantolonları zamansız parçaların başında geliyor.




Bu sefer Chanel'i daha feminen görüyoruz evet günümüzde bunu giyinmek biraz zor olsa da size ilham olacak parçalar mevcut bu görünümde. Mesela o elindeki küçük çanta! Açıkçası görsem yüzüne bakmam ama öyle güzel durmuş ki eldivenleri ve şapkasıyla... tek renk giyinip böyle hasır yuvarlak bir çanta alıp özgün  bir tarza kavuşabilirsiniz.











 Ben burada en çok Audrey Tautou'nin gülüşüne hayran kalmış olsam da oversize kabanlar için bize ipucu veriyor bu görünüm hem maskulen hemde feminen. Saçlarınızı toplayarak dengeleyebilirsiniz. Özellikle kabanlarınızın yakalarını kaldırarak yine özgün bir tarz elde edebilirsiniz. 








En güzel takımı en sona sakladım. Nasıl zarif bir takım bu. Aslında bir çok insanın aklına Chanel diyince böyle etek ceket takımlar geliyor olabilir özellikle tüvit ceketler...
Özel bir gün için ya da önemli bir toplantınızda hem ciddi görünüp hemde çok şık olabilirsiniz. Bir çok Türk markasında da tüvit ceketli takımlar mevcut ve zamansız bir parça olacağından yatırım yapılabilir bu tarz takımlara.
İkonik parçasını dememe gerek yok sanırım 'inci'ler! Şu günlerde her markanın her yerde kullandığı incileri bu şekilde kullanarak bir adım öne geçebiliriz bence çok zarif görünüyor.








Bu yazımda Coco Before Chanel filmindeki kıyafetleri değerlendirmeye çalıştım ve Coco Chanel'in moda anlayışından bahsettim. Bir sonraki yazılarımda görüşmek üzere.



 “Ben moda yapmıyorum, modanın ta kendisiyim.”
-Gabriel Coco Chanel 

Merve ALTIN
altin.mrv@gmail.com

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

The Intern 'Anne Hathaway'(Jules Ostin) Style

Style of 'A Single Man'/A Single Man Stil İncelemesi

Carol Filmi Stil incelemesi (Cate Blanchett)