LYON'DA İKİ GÜN / LYON GEZİSİ




 "LYON"








Herkese Merhaba,

Grenoble'da yaşayan biri olarak bir buçuk saat uzaklıktaki Lyon'u tam da yeni yıl zamanı ziyaret ettik, gitmeden önce Lyon hakkında araştırma yaparken çokta bilgi edinememiştim ve size kendi gezdiğim şekilde nasıl gezebilirsiniz bilgi vermek için hemen yazıyorum.
Kışın soğuk günleri olmasına rağmen hava 8-10 derece arasındaydı, şanslıydık. 
Genelde bloglardan okuduğum kadarıyla bahar aylarında gidilmesi daha keyifli olabileceği yönündeydi ben oldukça keyif aldım ama bahar ayı için bir tatil planınız varsa Lyon'u gezmenizi önerebilirim çevresinde küçük tatlı başka şehirlerde var ayrıca. Şimdiden yapacaksanız ucuz uçak bileti de bulabilirisiniz.
Birde gezerken önerilerim işinize yararsa çok mutlu olurum.💁
Hadi başlayalım o zaman...

ULAŞIM:


Biz Grenoble'dan otobüsle "Gare De Perrache" otobüs garına indik, çok kalabalık ve karışık bir gar bana ne yazık ki esenleri anımsattı ama neyse ki konum olarak harika bir yerdeydi, gezmek istediğimiz tüm yerlerin ortasında kalıyor diyebiliriz. 
Bu gardan yürüyerek eski şehri ve gezilmesi gereken meydanların hepsine rahatlıkla ulaşabilirsiniz,
Grenoble'dan Lyon'a giderken biz Flixbus firmasını tercih ettik önceden bilet alırsanız 1 Euro'ya bilet alabiliyorsunuz, çok konforlu değil ama yolumuz kısa olduğundan sorun etmedik. 
Herhangi bir Avrupa Ülkesi'ndeyseniz başka şehirlere geçerken tercih edebilirsiniz hele birde önceden planlarsanız ulaşımınızı çok ucuza getiriyorsunuz.
Dediğim gibi havalanından ulaşım sağlamadık ama muhtemelen Türkiye'den gelecek kişiler "
Lyon–Saint-Exupéry Havaalanı'nı kullanacaktır. Saint Exupéryşehir merkezine 25 km uzaklıkta ve bir çok ulaşım aracıyla şehir merkezine rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Metro ve otobüs ucuz seçenekler iken daha pahalı olan Rhone Express treni ile 30 dk'da şehir merkezindesiniz. 
Sitenin adresini bırakıyorum belki öncesinde bilet alıp o an ki telaşınızı azaltmak isteyebilirsiniz. Ben bir yere gitmeden önce şehir içindeki ulaım hariç tüm aktarmalarım için önceden biletlerimi alıyorum. 

Şehir içinde metro kullanabilirsiniz ama biz yürümeyi tercih ettik eğer oteliniz çok uzak değilse keşfetmek için yürümek daha mantıklı olabilir.

KONAKLAMA:


 Biz bir hata yaparak kullandığımız otobüs garına yakın bir otel tercih ettik ama otel eski şehire pekte yakın değildi özellikle akşam dönerken inanılmaz büyüdü yol gözümüzde. Ama otel fiyatına göre fena değildi, hijyenik yönden bakacak olursam bir Türk olarak Avrupa'daki hiçbir yer temiz gelmiyor ama görece iyiydi. En büyük eksikliği ise otel terlikleri yoktu hani şu kağıt gibi olan tek kullanımlık terlikler var ya nasıl hayat kurtarıyor aslında...  Avrupa'daki insanlar yere basmayı sorun etmesede ben ne yazık ki bu konuda çok takıntılıyım ama bu muhtemelen çoğu insanın dikket bile etmeyeceği bir detaydı.
Biz kahvaltıyıda otelde etmek istedik ve bunun için ayrıca bir 10 Euro ödüyorsunuz, eder miydi sanmam ama bizim ülkemizdeki gibi bir kahvaltıyı zaten orada bulamayacağım için Fransa'daki kahvaltı kültürüne göre olması gereken her şey vardı. Otelde eğer bütçeniz için uygunsa kahvaltı etmek daha mantıklı hem sabah rahatça yiyip sonra hazırlanıp güne başlıyorsunuz hemde bir yerde edeceğiniz kahvaltıya göre çeşit daha fazla oluyor. Klasik bir kuruvasan reçel dışında bir sürü meyve ve peynir çeşidi vardı baget ekmekle... daha ne olsun diyip afiyetle yedim.
Kaldığımız otel kahvaltıyla birliktetek gecelik 2 kişilik oda 68 Euro'ydu Booking aracılığıyla satın aldık ve kampanyalı bir oteldi.

"Hôtel Axotel Lyon Perrache" otelimizin ismi buydu.
Fiyatına gelecek olursak daha uygun oteller vardı ama biz nedense özellikle gara yakın olsun istemiştik...
 GEZİLECEK YERLER:


Ben Lyon'a büyük beklentilerle gitmedim ama beklediğimden daha güzel bir şehirle karşılaştım. Bende siz okurlar gibi önceden blogları okumaya çalıştım ve kendime bir liste hazırlayıp gezime başladım. Ben genelde Vieux(Eski) Şehir olarak adlandırılan tarihi kısmında gezimi planlamıştım. 
Şimdi gezilecek yerlere geçmeden önce size kısacık Lyon'un ününden bahsedeceğim.
Lyon UNESCO tarafından 1998 Yılında "tarihi miras" ilan edildi. Gidince mimarisinden etkilenmemek mümkün değil zaten.  Ayrıca yeme-içme bölümünde bahsedecek olsamda Fransa'nın Gastronomi Başkenti olarak adlandırılıyor. Kent Fransa'nın en büyük 3. şehri. Lyon'daki iki büyük nehir şehrin görüntüsünü daha da güzelleştiriyor. Bir tanesi gürül gürül akan Rhone Nehri, diğer yanda ise Saone Nehri.  Özellikle eski şehir olarak adlandırılan kısımda ne yöne giderseniz gidin bir müze veya tarihi eserle karşılaşabilirsiniz.  Ne yazık ki biz Noel tatilinde ziyaret ettiğimiz için gezememiş olsakta herhangi bir katedrali geziyor olmak bile bir çok sanat eserini görmemizi sağladı. Paris'in gölgesinde kaldığını söylüyorlar ben henüz kıyaslayamıyorum Paris'i görmedim ama şimdilik çok beğendiğim bir şehir oldu.

 1.Bellecour Meydanı


 Otobüs garından çıkıp dosdoğru yürüdüğümüzde ilk önce karşımıza çıkan bu meydan Fransa'nın en büyük üçüncü meydanı olarak geçiyor. Bellecour meydanına geldiğinizde çok güzel bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz bir tarafta kocaman bir dönme dolap bir tarafta Louis XIV heykeli bulunuyor. 




Ayrıca bir de 'Küçük Prens' heykeli var, Küçük Prens'in yazarı olan Antoine de Saint Exupery Lyon'da doğduğundan bir çok Küçük Prens imgesiyle karşılaşmanız mümkün ayrıca Lyon'da bulunan havaalanınında adını burdan aldığını görmüş oluyoruz çünkü yazarımız aynı zamanda pilotmuş. Meydana ilk girdiğinizde aslında binaların görüntüsü etkileyici ve Notre-Dame de Fourvière Bazilikası'nı tüm ihtişamıyla şehirle bir bütün halinde görebiliyorsunuz.





2. Republique Caddesi 



İstiklal caddesini anımsatan bu cadde Terreaux Meydanı'na geçerken yürümeyi tercih edeceğiniz cadde olabilir, alışveriş veya atışmalık için çokça seçenek mevcut. Ara sokaklarına girmekten çekinmeyin yürürken çünkü ara sokaklar o kadar güzel ve nostaljik ki günümüzde seyahat diyince aklımıza instagram geldiği için bu gzel sokaklarda bolca poz yakayalabilirsiniz...



3. Terreaux Meydanı






Meydan şehrin ilk merkezlerinden biri. Meydanın hemen ortasında Bartholdi çeşmesi bulunuyor. Ben çok iyi çekemesimde bir kadın ve 4 atı olan çeşmedeki bu anıtta kadın Fransa'yı 4 güçlü at ise Fransa'daki dört büyük nehri temsil ettiği söyleniyor. Buradaki hava biraz Fransa değilde İtalya'daki aşk çeşmesini anımsattı bana.  Lyon Belediye binasının hemen önünde bulunan bu meydanda kahve molası verebilirsiniz meydanın çevresinde oldukça güzel kafeler mevcut.

place-des-terreaux.jpg 
4. La Fresque des Lyonnais



 1994 yılında başlanan bu duvar 1995 yılında tamamlandı ve aslında Barcelona'daki bir duvardan ilham alındı.  Lyon'un 2000 yıllık tarihi boyunca değişim yaratan sanatçılar seçilmeye çalışıldı.  Aslında Lyon ve dünya tarihi etkileyen figürler seçilmiş.  Hem duvar sanatını seven hem de Lyon'un tarihinde kimler varmış görmek isterseniz bu binayı ziyaret etmelisiniz. Görüş hizasında kimlerin figörülerinin yer aldığı açıklamayı görebilirsiniz. Yine küçük prensi yazarıyla birlikte görebilirsiniz.  Gastronomi kenti olarak adlandırılmasında önemli rol oynayan Paul Bocuse (1926-2018) bu figürlerden tanıdıklarım arasındaydı.






Paul Bocuse on the Fresque des Lyonnais in Lyon 1.
Paul Bocuse


Ayrıca bu eve giderken geçilen sokaklarda görülmeye değerdi, giderkende gelirkende kaybolarak dolaşmak hoşunuza gidebilir.


Gördüğüm bu lise ihtişamıyla dikkatimi çekti ve burada okuyanlara özendim her yeri sanat eseri gibiydi.

 5.Notre-Dame Fourviere Bazilikası:

Fotoğraf kaynak: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Notre_Dame_de_Fourvi%C3%A8re.jpg
Öncelikle biraz bu güzel yapının tarihinden bahsetmek istiyorum, 1872-1884 yılları arasında tamamlanmış olan bu basilika Meryem Ana'ya adanmıştır çünkü Avrupa'daki 1643 yılındaki salgından Meryem Ana'nın kurtardığına inanılmıştır. Fotoğraftaki altın rengindeki heykel Meryem Ana heykelidir ve Meryem Ana'nın şehrin tepesinden hala koruduğuna inanılmaktadır. Aslında Lyon'da her yıl 8 Aralıkta gerçekleşen "Festival of lights" da Meryem Ana'ya bir teşekkür niteliğindedir ve şehirdeki mumları yakarak, tüm şehir aydınlatılarak kutlanır. Mimariside fazlasıyla düşünülerek Meryem Ana'nın hayatıyla ilişkilendirilmiş ama çok derin bir konu yanlış bilgiler vermek istemiyorum.

İçerisine girdiğiniz anda Avrupa'daki gotik mimariyi görmüyorsunuz inanılmaz ihtişamlı ve huzur veren bir süslemesi var. 






 Mimarisi ve ruhunun yanısıra panoromik manzarasıyla da oldukça ünlü burası, şehri tepeden görebiliyorsunuz. 



 Buraya ulaşmak için Bellecour meydanından sola dönün yani aslında kafanızı yukarı çevirdiğinizde basilicayı göreceksiniz o yöne doğru ilerleyin bir tane köprü geçince tam karşınızda metro ve finiküler istasyonu var oradan 3 Euro'ya gidiş dönüş bilet alabilirsiniz biz bu biletin çift yönlü olduğunu fark etmedik ve dönüşte yürüdük çokta güzel oldu tavsiye ederim, buradan yürüyerek eski şehir denilen ve bir sürü restoranın bulunduğu alana geçiyorsunuz. 

6.Antik Tiyatro:

Bazilikadan sonra buraya uğramak mantıklı olabilir çünkü oldukça yakın ve ikiside tepe olduğundan dönerken daha az zorlanırsınız.

Image illustrative de l’article Théâtre antique de Lyon
fotoğrafın kaynağı:https://fr.wikipedia.org/wiki/Th%C3%A9%C3%A2tre_antique_de_Lyon#/media/Fichier:Lyon_-_Lugdunum_-_Th%C3%A9atre_Romain.jpg




Burada yer alan müzeyide gezmeden gitmeyin çünkü geçmişte burada yaşamış Galya-Roma hakkında bilgiler sunuyor. Ayrıca yaz aylarında uğrarsanız içerisinde güzel bir park var orada vakit geçirebilirsiniz hemde dinlenirken güzel bir manzarayı seyredersiniz. 

7.St. Jean Katedrali 


Eski şehirde yer alan katedralin yapımı çok uzun yıllar sürmüş. 
Katedral 1476 yılında tamamlanmış ve gotik mimariyi yakından inceleyebileceğiniz bir yapı.


007. Photo prise depuis les toits de la Basilique Notre-Dame de Fourvière.JPG
kaynak:https://en.wikipedia.org/wiki/Lyon_Cathedral#/media/File:007._Photo_prise_depuis_les_toits_de_la_Basilique_Notre-Dame_de_Fourvi%C3%A8re.JPG

 Ayrıca içerisinde 14.yy'dan kalma bir astronomik saat bulunuyor.

Eski şehir kısmında yürüyerek dolaştığınızda evlerdeki İtalyan etkilerini görebiliyorsunuz.





















Yeme içme kısmından sizlere çok detaylı bahsetmek isterdim ama ne yazık ki damak tadıma hiç uygun olmadığını biliyorum Fransız Mutfağı'nın ve o kadar gezip yorulmuşken doymak adına hiç risk almadık ve iki gün boyunca aynı restorana gidip yemek yedik.

"Pizza Pino"
Adres: 106 Rue du Président Édouard Herriot, 69002 Lyon

Pizza fiyatları 12-15 Euro arasındaydı 25 cl2lik bira ise 5 euroydu.

Ben bu şehri birde baharda gezmek istiyorum, müzeleri dolaşarak. Bu sefer pek müzeleri göremedik ama bir sonraki için kendi listemi oluşturdum:
  •  Lyon Güzel Sanatlar Müzesi
  • Lyon Modern Sanat Müzesi
  • Minyatür sinema müzesi
  • Lmiere müzesi
  • Confluences Müzesi

Gezerek öğrenmek ve eğlenmek dileğiyle...

Merve Sarıyıldız
altin.mrv@gmail.com

İnstagram:merveeeesariyildiz










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

The Intern 'Anne Hathaway'(Jules Ostin) Style

Style of 'A Single Man'/A Single Man Stil İncelemesi

Carol Filmi Stil incelemesi (Cate Blanchett)